Mitt bidrag til verden i 1970årene besto kort fortalt og i kronologisk rekkefølge av følgende roller: Soldat, student, norsk visesanger, regiassistent, rockevokalist, engelsk visesanger, teaterrekvisitør, og bluessanger. Og viktig bidragsyter til tobakksindustrien!
På tross av at mesteparten av tiåret ble tilbrakt i Oslo, var det preget av en forholdvis omflakkende tilværelse, og i ramseform besto reiseruta av følgende steder der det var meningen å slå seg ned for lengre tid: Øverbygd, Molde, Bergen, Molde, Oslo, Molde, Stavanger, Molde. Av forskjellige årsaker ble det med heller kortvarige opphold på de fleste av stedene.
Miljø er så mangt. Miljø er fjell og sjø, by og asfalt og grønne enger. Miljø er stillhet, ro og romantikk, men miljø er også fest og spetakkel og - ikke minst - originale mennesker.
På Rosenborg Restaurant i etasjen over Rosenborg Kino i Sporveisgata i Oslo var det et miljø av den siste sorten. Ihvertfall på 1970tallet da jeg frekventerte etablissementet.
Der holdt Den Røde Baron til, han fikk tilnavnet fordi han insisterte på at bestefaren var en viss tysk flyger som herjet alene i sin Fokker oppe på himmelen over de europeiske slagmarkene under første verdenskrig. På Rosenborg var han ikke alene. Så du bedre etter kunne du se at det faktisk var to av dem der, Den Røde Baron senior og Den Røde baron Junior, far og sønn, som begge viste usannsynlig fysisk kontroll og styrke ved å plante høyre hånd i sofaen mellom lårene, og presse seg selv 20 centimeter opp fra underlaget der de ble sittende som på en enbent krakk og drikke sin øl i ro og mak. Og der var altså også jeg, Skarfeis som Den Røde Baron senior av åpenbare årsaker insisterte på å kalle meg.
Husveg var der, med sitt skjegg, store mørke solbriller og hvite stokk, og hans venn, den mindre profilerte, men av størrelse enda mer synlige Storegutt med sin mye større hvite stokk. De to vennene fra blindeforbundets bofelleskap noen hundre meter borte i gata i retning Bislett, viste gang på gang fantastiske orienteringsevner - for ikke å si overlevelsesevner - der de sjanglet hjem på isholka langs fortauskanten fra resturanten i seine vinterkvelder.
Glem heller ikke damene fra det den gang da forkledde horehuset Fagerborg Pensjonat som ikke var det eneste av sin sort i byen, men det eneste offisielle av typen, godkjent av en eller annen politimester Sebastian. Det var enklest å holde orden på den lyssky trafikken når den foregikk på ett enkelt sted. Damene stakk ofte over gata til Rosenborg Restaurant for å slappe av og prate med andre enn kunder, og om annet enn produktinformasjon, mellom jobbene.
Miljø er så mangt.
I bakgården, skjult bak blokkene som omkranset gata lå en annen verden der beboerne levde et annet liv. Majoren
Bi litt! Kanskje du bør lytte til denne låten før du trykker på knappen (Majoren). Alt har nemlig sin forhistorie, og denne fortellingen har en kjærlighetserklæring i form av en sang fra Kunstneren til hans Elskede som sin forhistorie. Her oppført en gang i hine hårde... eller rettere sagt FØR hine hårde dager i undertegnedes hule med Kunstneren selv på sang og gitar, og undertegnede som gitarkamerat :)
Hørt den?... Da kan du trykke på knappen :) Majoren
En gammel mann i en gammel og bitte liten butikk i Sporveisgata i Oslo fikk en uventet opptur i omsetninga mot midten av 1970-tallet.
Det var på den tiden da jeg bodde der, på restene av en husmannplass som en gang hadde ligget i utkanten av Vika Gård, men som nå var midt i byen, like ved den bitte lille butikken og like ved horehuset.
Nok om det, den gamle mannen i den gamle og bitte lille butikken ble vår hoffleverandør av øl. Vi handlet øl og vi handlet øl, jeg kan ikke huske at vi noen gang handlet noe annet enn øl. I det hele tatt. Jo, forresten, men, nei, det var ikke meg, men uansett.
Midt under ei lengre fyllekule troppet vi opp på butikken for å fylle opp øllageret. Det hadde vært så som så med stellet noen dager, og Steinar syntes nå at tiden var inne for å gjøre noe med det. Så vi kjøpte ei kasse øl, og en tannbørste. En vanlig tannbørste var selvfølgelig for dyrt med vårt heller anstrengte budsjett, så vi dro lykkelige fra butikken med ei kjempediger ølkasse og en bitte liten tannbørste. En barnetannbørste. For den var billigst.
Noen år seinere flyttet jeg fra Sporveisgata. Det var trist for den gamle mannen i den gamle og bitte lille butikken. For - er jeg blitt fortalt - i det øyeblikket jeg forsvant med det bitte lille flyttelasset mitt bort Sporveisgata og svingte ned Hegdehaugsvegen og ble borte, da sukket den gamle mannen stille, låste døra til den lille butikken sin for godt, og tenkte at de siste årene hadde tross alt vært noen fine år.
1970-tallet var en evig vandring i metaforenes verden. Alt jeg opplevde ble omsatt i ord, ord og atter ord. Det var Kladdebokens tiår. Og når disse kladdebøkene nå en gang dukker opp fra mine nesten glemte gjemmer, da kan jeg jo like godt dele med deg det som en gang var tanker omkring den mer eller mindre familieløse delen av livet mitt, et søkende sinn stort sett på egen hånd i en ukjent og til tider utfordrende verden. Det ble menneske av meg også, og jeg forstår ikke helt hvorfor, men kanhende finnes det et kunnskapsrikt og forståelsesfullt medmenneske der ute, som kan hjelpe meg på veg. Med dette legger jeg ut 1970tallstankene mine til offentlig skue, men stykkevis og delt, og hver av dem til tilmålt tid.
→ KladdeboksnotaterVinteren var mørk og kald, og over Maukstadmoen Leir kneiset vårt Montmartre. Uoppnåelig om natten, om dagen var det et fryktelig slit å komme seg dit opp i den dype snøen. Fordi vi ikke ville, men måtte. Menn uten frie viljer.
Jeg skal ikke fortelle om kolmørke, iskalde vinteruker i telt på bataljonsøvelse, brigadeøvelse og NATO-øvelse, eller om solrike, varme sommerdager på ryggen i gresset i evig, deilig avslappet venting på ett eller annet. Jeg skal ikke fortelle om Hinky i kiosken, eller om Dama fra Isfjorden (i Møre og Romsdal) og hvordan det kom seg at hun ble sentralborddame på Maukstadmoen i Øverbygd. Jeg skal ikke fortelle om permisjonsreisene til Tromsø, eller frihelgene på fjellturer med knappetelt og gode soldatvenner i Øvre Dividal nasjonalpark, om min gode venn, samen Varsi og hans fantastiske naturkunnskap og utrolige evne til å trekke pulk i djup snø, eller om "Berlevåg", en fisker fra Berlevåg, og hans formodentlig impulsive forsvinninger som viste seg å være vintersildfiske og vårsildfiske og pakket bussferie til Finland, ifølge ham selv noe han bare måtte delta på hvert år; i hvert av tilfellene kom han tilbake til fortsatt militærtjeneste i leiren frivillig, en tjeneste som ble lengre og lengre for hvert fravær helt til det endte med anmeldelse, dom og ubetinget fengsel. Jeg skal ikke fortelle om hjemlengsel, om han som ble utsatt for en bilulykke under en øvelse og ble sendt hjem med varig mên, eller han som satte geværet mot tinningen...
Jeg vil bare fortelle at jeg var der.
Å være eldste sønn i en vellykket borgerlig familie krever sine oppofrelser, ikke minst innen utdanning og karriere. For meg skulle det bli jus. Jeg sa: Skulle Bli. Det ble det ikke. Riktignok dro jeg til Bergen og startet opp på innføringskurs til jusstudiet, men skjebnen ville det til at jeg dro til Bergen sammen med en nær og svært god venn, Stål (Bjørkly - forf. anm.) som startet på psykologistudiet samtidig med at jeg startet på jusstudiet. Stål var utroooolig lærenem, etter få måneder var jeg psykoanalysert etter alle psykologiens regler og normer, og resultatet var nedslående. Jeg kunne aldri bli jurist. Jeg måtte bli filolog. Sa Stål. Jeg ble umiddelbart omdirigert, og neste semester møtte jeg opp på studiet Folkeminnevitenskap ved Universitetet i Oslo.
Jeg er nå lykkelig uteksaminert filolog fra nevnte universitet med fagkretsen Folkeminnevitenskap grunnfag, Teatervitenskap mellomfag og Religionshistorie mellomfag. Interessant og morsomt? Ja. Praktisk? Nei.
Etter en heller beskjeden karriere som bortgjemt protestsanger på 1960-tallet der jeg skrev sanger om proletariatets kamp mot borgerskapets maktmisbruk, endret jeg på 1970tallet litt etter litt måten jeg tilnærmet meg samfunnsproblemene på. Sangtekstene dreide mer og mer over fra protestviser til viser om enkeltindivider i en stadig mer komplisert verden, om lengten og om kjærlighet - både nyfunnet og tapt. Det er tidene...
Ikke alle låtene jeg laget var like naivt enkle. På en opptreden på en viseklubb i Bergen i 1971 spilte og sang jeg ei egenkomponert vise med masse rare akkorder influert av Tim Buckley og hans LP Blue Afternoon som ble utgitt i 1970. Jeg var drit nervøs, og med rette. Jeg kom meg riktignok gjennom låten på et vis, men følelsen av å være totalt på feil plass til helt feil tid var så overveldende at jeg forlot lokalet umiddelbart etter siste tone og før den heller lavmælte og kortvarige applausen i det hele tatt var over. Jeg har aldri senere opptrådt som visesanger på egen hånd offentlig, bare i private sammenhenger.
På størsteparten av 1960-tallet var det bare engelske sangtekster som gjaldt. Men helt på tampen av tiåret skrev jeg av en eller annen grunn plutselig norske sangtekster. Jeg kan ikke minnes hvorfor, men slik var det altså. Så på en måte kom jeg til å bli to forskjellige visesangere på 1970tallet. En før forsøket på å bli rockevokalist, og en annen etter forsøket på å bli rockevokalist. Med én stor forskjell, før skrev jeg sanger med norske tekster, og etterpå sanger med engelske tekster. Jeg tror nok det hele bunnet i at etterpåperioden utgjorde en flytende overgang til hverdagen fra rockevokalistperioden da vi faktisk trodde at tekstene måtte være på engelsk for å funke. Her følger et eksempel fra etterpåperioden, Such Things Happen:
Forsøket på å bli rockevokalist, selvfølgelig engelskspråklig for å berede en internasjonal karriere (!), manifesterte seg i deltakelse i følgende grupper: Spilt Melk, Mefisto, og Stangwolff. Du har neppe hørt om noen av dem, så da forstår du kanskje at det bare ble med forsøket. Se Musikk for nærmere presentasjon av gruppene.
Det er vel å ta sterkt i å kalle det blues, eller sang for den del, men noe må en jo kalle det. Så, klikk her for historien om en bluessanger.
Høsten 1974, It's only rock 'n roll (but I like it) med The Rolling Stones, og Hojem. Det var det det var, tenke, høre, gjøre, være rock 'n roll, det var det han stort sett ble forbundet med, Hojem.
Mens en ganske annen, men likevel den samme Hojem vandret rundt i kulissene på Den Norske Opera på Youngstorget. Som hospiterende regisassistent for Lars Runsten. Der var det Giuseppe Verdi som gjaldt. Don Carlos av Giuseppe Verdi med Lars Runsten som regissør. Mest av alt ble oppsetningen berømt, eller beryktet, fordi den viste et nakent menneske på scenen, noe som var uhørt i de kretsene. De finere. Den gangen.
Men aller mest av alt ble oppsetningen berømt for mezzosopranen Vessa Hanssens rolletolkning av Eboli. Vessa lyste tindrende klart som Eboli. Til stående applaus fra publikum. Og Hojems nesegruse beundring.
En blomst for Vessa. Jeg bøyer mitt hode i ærbødighet.
Høstsesongen 1977 var jeg ansatt som rekvisitør på Rogaland Teater i Stavanger med Kjetil Bang-Hansen som teatersjef. En av "mine" oppsettinger den høsten var forestillingen Ballerina av Arne Skouen i regi av Merete Skavlan. Den største utfordringen som rekvisitør i forestillingen var å skaffe til veie rødbrus uten en eneste kalori. Den produserte jeg av vatn og konditorfarge! Det smakte selvfølgelig pyton og var en prøvelse for den stakkars skuespillerinnen som i løpet av forestillingen skulle sette til livs store mengder av drikken, men hva gjør man ikke for kunsten.
Jeg vet vi var på turné med Ballerina den høsten, men husker ikke stort av det, bare bilder fra et minneverdig nachspiel på hotellrommet mitt i Haugesund, samt fra et tilsvarende ett i ei peisestue på et et hotell i Egersund dukker en gang iblant opp på netthinnen min.
I tillegg til Ballerina var jeg rekvisitør på en barneteateroppsetting av musikalen Annie Get Your Gun, og en NRK-produksjon for fjernsyn av en novelle av Arne Garborg (mener jeg det var). Det var alt, på grunn av ei enkel flaske øl backstage på teateret i Stavanger ble jobben min brakt til et opphør rundt jul 1977, men det er ei anna historie.
Og for den som lurer på det, en rekvisitør på et teater er altså en person som skaffer rekvisitter, det vil si tilbehør, utstyr, bruksgjenstander og annet løsøre til teaterets forestillinger.
Det var ikke til å unngå: En rockemusiker på midten av syttitallet bare måtte bruke diverse nytelsesmidler. I hvert fall tobakk. Det gikk i alt mulig, fra Pall Mall med filter (i følge Pål Sandøy oppkalt etter ham, selv om Gunnar Bjørsvik mente det var Longfellow som var det), til Blå Strek rullings, jo sterkere, dess bedre, men ikke alltid. Ascot uten filter røkte seg selv, så det var om å gjøre å ikke glemme den for lenge i askebegeret. Det gikk en del pakker med Ascot for å si det slik. Norske Teddy var også en favoritt, og det er jo ikke noe rart når en ser hvilke reklamer vi som barn ble utsatt for. Sjekk ut noen av dem her: Ascot med filter og Teddy uten.
Da vi var barn, søster og jeg, var vi barn under foreldrekontroll. Da vi ikke lenger var barn, da ble vi erstattet av en hund, vi ble erstattet av Inki, en west highland white terrier, som overtok vår plass - under våre foreldres kontroll. Inki og jeg fikk etterhvert et spesielt forhold, jeg ble på en måte Inki's b-vitamin-langer. Jeg fikset b-vitaminer til henne på festene. Det foregikk på følgende måte: Etterhvert som vi tømte ølflaskene, satte vi de tomme flaskene på golvet slik at Inki kunne lepje i seg det av etterlatenskapene som hun fikk tak i. Inki hadde hele livet ei fleksibel tunge og en flott, tjukk, hårete pels. Og hun var lykkelig!
Og hun likte meg. Det er meg fortalt at hver gang jeg som student i Oslo var på veg hjem til Molde på ett av mine mange besøk dit, da la Inki seg på matta foran entrédøra 1 -én- time før jeg ankom, lyttet tålmodig etter livstegn på utsida, og bykset opp og på meg med jublende bjeff i det samme jeg åpnet døra. Voff! Nå starter festen! Voff!
Jeg tror at hunder digger øl på grunn av b-vitaminene som er viktige for hårveksten! Alle hunder digger god hårvekst.
Dette er historien om Kong Olavs hund Shjarme og meg. Jeg har bestandig innbilt meg at det var Troll, men det kan det ikke ha vært, for Troll var etterfølgeren til Shjarme som døde i mai 1980, og da var jeg for lengst flyttet fra Oslo. Dette handler derfor om Shjarme og meg og ei halv flaske øl på Huk i Hine Hårde Dager! Nok om det, jeg lå sammen med kompiser og sløvet i gresset i sola på Huk da Shjarme ankom med følget sitt på slep, først i toget Shjarme med blikket festet på ølflaska mi, så en heller misfornøyd Laffen med blikket rettet vekselvis mot Shjarme og ølflaska mi, så røkla. Jeg må (her er minnene i ferd med å bli noe vage) instinktivt ha oppfattet bikkjas hensikter, den hadde nok sanset muligheten av et kjærkomment b-vitamin-tilskudd, så med lynets hastighet nappet jeg til meg flaska rett foran snuten på den fremadstormende bikkja. Forbanna fyllesvin
tenkte nok bikkja, og Laffen nikket surmaget bifallende. Shjarme burde holde kjeften sin, mener nå jeg, for den var ikke akkurat noe dydsmønster å snakke om selv, blant annet fikk den et uekte barn, unnfanget i dølgsmål under en avstikker fra reisefølget sitt på en tur i skogen på Bygdøy! Les mer om den saken i VG 19 april 2003.
Jaja. Jeg har nok fått min dose av b-vitaminer, jeg også, og kan vel med god samvittighet kalle meg en ølhund. Det hadde vi til felles Inki og jeg - og muligens Shjarme også.