OddvarHojem.com

Musikken


Musikerkarriere

The Beatles

Neida, det var ikke vi som var The Beatles, men vi drømte jo om det. Muligens het vi på ett eller annet stadium The Spider And The Fly, men det er bare muligens. Sikkert er det at gruppa besto av Steinar Husby (gitar, sang), Pål Sandøy (gitar, sang), jeg (bass), og Steinar Løding som senere ble erstattet av Ola Gjendem - eller var det omvendt? - (trommer). Tidsrom: Midten av 60-tallet. Musikk: Stort sett Beatles-låter. Innspillinger: Nei. Offentlige opptredener: I hvert fall på én skolefest. Spesielt: Jeg hadde aldri spilt noe instrument tidligere, men Pål og Steinar lærte meg å spille basslinjene på enkelte Beatles-låter på en vanlig gitar. Etter ei stund investerte jeg i en lys blå Hagström Kent bassgitar.

Visesanger

Oddvar Hojem

Tidsrom: Fra andre halvdelen av 60-tallet til 1977. Musikk: Stort sett egenkomponerte viser. Forbilder: Donovan og Bob Dylan. Innspillinger: Noen private. Offentlige opptredener: Se Höfner'n. Mer om visesangeren: Se 1970tallet.

Spilt Melk

Spilt Melk

Bildet fra venstre til høyre: Tor -etternavn ukjent- (gitar), Helge Tveterås (trommer), jeg (sang), Dag Bjune (bass), -navn ukjent- (gitar). Bildet er tatt i studio i NRK der både far til Dag og far til -navn ukjent- jobbet. Tidsrom: 1975-76. Innspilt musikk: Nei. Spillejobber: Et par, bl. a. utekonsert i Fredrikstad sommeren 1976.

Mefisto

Mefisto

Mefisto var et intermesso, et band som bare øvde, men ingenting ellers gjorde. Det besto av Dag Bjune (bass), Helge Tveterås (trommer), -navn ukjent- (gitar), meg (sang), og Tor -etternavn ukjent- (gitar). Tidsrom: 1976. Innspilt musikk: Nei. Opptredener: Nei.

Stangwolff

Stangwolff

Willy Bakken (gitar), jeg (sang), Helge Tveterås (trommer), Arild Solberg (bass). Tidsrom: 1976-77, men Stangwolff, som var Willys prosjekt, fantes både før og etter meg. Fra min tid finnes ingen innspillinger, og eneste kjente opptreden hadde vi i Fredrikstad 06 mars 1977 (bildet).

Bluessanger

Oddvar Blues Hojem

Musikk: Blues og blues, fru Blom, det var i hvert fall tanken. Tidsrom: 1978 og inntil videre. Innspillinger: Mange private. Opptredener: Tror ikke det, nei. Mer om bluessangeren: Se her...

Rykte

Oddvar Blues og Rykte

Oddvar Blues og Rykte besto av Vidar Hjelset (gitar, keyboard), jeg (sang), Torbjørn Holte (gitar), Arne Petter Ugelvik (bass), og Sverre Beyer (trommer). Først forsvant Sverre og ble erstattet av Kjell Falch, seinere Vidar som ble erstattet av Jo Tore Bæverfjord (munnspill og sang). Tidsrom: 1980-1981. Innspillinger: Noen private. Opptredener i Molde, Kristiansund, Ålesund, Steinkjer, Trondheim, Drammen og Oslo. For mer om Oddvar Blues og Rykte: Se Rykte2000 (ekstern lenke).

OBeRocke

OBeRocke Boogieband

eller OBeRocke Boogieband for å være korrekt, besto av Martin Hauger (bass), Jo Tore Bæverfjord (munnspill, sang), jeg (sang og gitar), Torbjørn Holte (gitar), og Kjell Falch (trommer). Jo Tore ble senere erstattet av Ove Sylte (gitar og sang). Tidsrom: 1981-1982. Innspillinger: Øksendal Studio 1982, pluss mange private. Ett av opptakene fra Øksendalen, Oscar Oscar, er den eneste låten som er utgitt offentlig - i oktober 1982 på "RB-kassetten" som i sin helhet var viet en hyllest til Molde Fotballklubb. Offentlige opptredener: Ja. For mer om OBeRocke Boogieband: Se Rykte2000 (ekstern lenke).

Hojem

Petter Ugelvik Band med Hojem

Forsøk på karriere som soloartist/-rocker. Tidsrom: 1983. Innspillinger: Ingen. Eneste offentlige opptreden: Fredag 26 august 1983 på Lucullus i Molde med Petter Ugelvik Band. Bildet fra venstre: Steinar Grip (gitar), Kjell Hellum (trommer), Egil Reite (keyboard), Terje Strand (keyboard), Arne Petter Ugelvik (bass), Hojem.

Rykte2000

Oddvar Hojem og Rykte

Torbjørn Holte (gitar, munnspill), Kjell Falch (trommer), Arne Petter Ugelvik (bass), Ove Sylte (gitar), og jeg (sang). Tidsrom: 2012-nå. Innspillinger: Mange private. Offentlige opptredener: Ja. Hjemmeside: Rykte2000 (ekstern lenke).


Musikkinstrumenter

Hohner Blues Harp

Jeg ga tidlig opp å lære å spille gitar på tradisjonell (les: skikkelig) måte fordi jeg fant ut at jeg kunne stemme gitaren i dur og bare dunke løs på den slik. Men det syns jeg ble litt vel spinkelt i lengden, og følte jeg trengte en lyd som kunne fylle tomrommene i gitarspillet. Jezz, et munnspill, det er tingen! tenkte jeg. Så jeg kjøpte et/en Hohner Blues Harp, prøvde å lære meg det/den (på en skikkelig måte), fant ut at jeg ikke hadde ork til å lære meg det (skikkelig), og gikk over til bare å blåse i det - i bokstavelig forstand etterhvert bare å blåse i det.

Låteksempel
×

Dette var i det Herrens år 1978, jeg eide en Höfner akustisk gitar, jeg hadde nettopp skrevet mitt første testamente, Grav Me Djupt Ned, og hadde altså nettopp kjøpt et munnspill (med stativ!) som jeg forsøkte å inkludere i musikken:

Piano

Det har bestandig vært gitar som har vært greia mi, men i denne sammenhengen kan jeg ikke unngå å ta med en liten kuriositet som handler om et piano. Jeg har aldri eid et piano, men søster mi har. Det sto i stua hjemme hos foreldrene våre da jeg bodde der på slutten av 1970tallet, noe som jeg ikke kunne la gå upåaktet hen. Jeg måtte bare teste om jeg var i stand til å spille på det. La oss si det på den måten: Det er en grunn til at jeg ikke har spilt piano senere. Følgende opptak fra innøvingsperioden gir et lite hint:

Låteksempel
×

Værsågod: Reflections. Tekst, melodi, sang og pianospill ved Oddvar Hojem :)

Fender Musicmaster

Året var 1981. Jeg gravde (forholdsvis) djupt i lommeboka og investerte i en Fender Musicmaster, en elektrisk plankegitar som skulle dra i gang karrieren min som rockegitarist. For - jeg hadde nemlig fått det for meg at jeg ved siden av å være vokalist også skulle være gitarist i band. Det burde jeg ikke ha gjort. Under en opptreden i Trondheim med OBeRocke Boogieband var det først en eller annen av mine medmusikanter (jeg tror ikke jeg tar mye feil om jeg mener det var Jo Tore) som skrudde volumet på forsterkeren min ned, deretter var det en eller annen som trakk ut stikkontakta. I rein og skjær barmhjertighet mot publikum, og mot meg! Hva har man venner til? Det var i praksis slutten på min karriere som rockegitarist.

Låteksempel 11.05.2013
×

Fender'n som sologitar på Dockside i Molde 11 mai 2013, men det er ikke jeg som spiller på den, det er Torbjørn! Kanskje like bra.

Au låkt for me, eller It hurts me too som originalen heter. Tekst og musikk: Elmore James. Utøvere: Rykte2000.

Epiphone EJ-200CE

Epiphone EJ-200CE

Etter et snart 50 år gammelt godt samboerskap, vil jeg nok fortsatt savne Høfner'n som ble stjålet i juni i 2014, men erstatteren kom raskt i hus! En Epiphone EJ-200CE/VS, King of the Flat Tops, Vintage Sunburst (VS) farget, kjøpt i september 2014 på 4Sound i Molde. Det er ikke mer å si om den saken - foreløpig. Når gitaren er innkjørt, kommer nok både lovordene og lydeksemplene. I mellomtiden kan du lese mer om gitaren på hjemmesidene til Epiphone.

Guild D25M

Oddvar Hojem og Guild D25M

Etter serienummeret å dømme ble denne gitaren bygget i 1978, jeg kjøpte den i 1979 av Anton Sofus Rasmussen. Jeg tror han angret på det salget, for han prøvde seinere å kjøpe den tilbake til en mye høyere pris enn det jeg ga for gitaren. Den er ei riktig perle blant gitarer, med en spesiell rå klang som passer innmari bra til blues og rock. En gitar jeg er spesielt glad i.

Låteksempel
×

Her spiller jeg i et opptak fra 1979 en gammel Tampa Red (tror jeg) låt - Restless Blues - på det den gang da nyinnkjøpte vidunderet: Og ja, det er Knut Brandt som synger og rister på ei fyrstikkeske i bakgrunnen!

Höfner'n

Selv om Höfner'n idag ikke er annet enn et minne, er den så tilstedeværende i ånden at jeg føler meg forpliktet til å skrive noen ord om den her likevel, in memoriam. Höfner'n var med på flere fester enn de fleste andre har vært! Jeg kan ikke erindre når jeg kjøpte den, men det må ha vært en gang på 1960-tallet. Den var på militærtjeneste på Steinkjer i Trøndelag i 1969 og på Maukstadmoen i Øverbygd i indre Troms i 1970. På sist nevnte plass opptrådte den ved en anledning på en dansetilstelning i offisersmessa sammen med et trekkspill fra Toten, og hadde i tillegg et par opptredener på en viseklubb PKR og undertegnede forsøkte å få i stand på et samfunnshus utafor leira. Seinere opptrådte den på viseklubb i Bergen i 1971, og på studentfester noen år i Oslo, før den på nytt opptrådte på en viseklubb, denne gangen i Stavanger i 1977. I juni 2014 ble Höfner'n stjålet fra hytta på Bolsøya.

Låteksempel
×

Her følger en egenkomponert instrumentallåt, Fra Bjorli t Lesja, spilt på Höfner'n hjemme i Molde i 1979:

×
OddvarHojem.com ⇒ Musikken Musikerkarriere Musikkinstrumenter Oddvar Blues Rykte2000 Oddvar på Nettet