OddvarHojem.com
Slekta

Fra Kjellstad og Ringdal og Kirkhorn (Hornindal) og Korsbrekke til Frøysa, 1671-1862.

Oddvar Hojem
Johanne Marie Maraak
Jenny Tryggestad
Johanne Hole
Stefen Olsson 1834
Brit Frøysa
Rasmus Olsen Marte Jonsdatter
Ola Kjellstad Brit Frøysa
l \
Ola Kjellstad Brit Frøysa
Knut Ringdal Anne Kirkhorn Ingebrigt Halkilsson Korsbrekk Guro Larsdatter Frøysa
Halkjell Olsson Korsbrekke

  ⇐ Eget slektstre

Bakgrunnstoff

Krig

I perioden fra midten av 1600-tallet til 1721, da kong Fredrik III, hans sønn Kristian V og Kristians sønn Fredrik IV regjerte i Danmark-Norge, var kongeriket stort sett i krig hele tiden. I kongelig rekkefølge fulgte følgende kriger: Krigen mot Sverige fra 1657 til 1660, Den Skånske krig mellom Danmark-Norge og Sverige i perioden 1675–1679, og Den Store Nordiske krig. Den Store Nordiske krig var krigen som ble ført i Nord- og Øst-Europa fra 1700 til 1721 mellom på den ene siden Sverige og på den andre en stor koalisjon bestående av Sachsen-Polen, Danmark-Norge og Russland, samt fra 1715 også Preussen og Hannover.

I 1701, året etter Den Store Nordiske krigen startet, startet også Den Spanske Arvefølgekrigen. For å finansiere sin egen krig, fikk Danmark-Norge låne penger både av England og Nederland, men i tillegg til lånene leide England og Nederland som begge var deltakere i Arvefølgekrigen, soldater av Danmark-Norge som de betalte leie til kongen av Danmark-Norge for. Halkjell Olson Korsbrekke var en av disse leiesoldatene.


Menneskene

Rasmus Olsen

Rasmus Olsen var født i 1765 som sønn av Ola Knutsson Kjellstad og Brit Ingebrigtsdatter Frøysa 1744. Rasmus var gift med Marte (Marit) Jonsdatter.

Rasmus Olsen døde forholdsvis tidlig. Søstera som bodde på Røyrhus hadde blitt enke med mange farløse barn, og vinteren 1816 dro Rasmus hjemmefra for å gå til Røyrhus der han skulle lage sko til søstera sine unger. Snøforholdene var gode fra Frøysa ned til sjøen og til Lillebøen, men deretter ble forholdene verre. Da han kom til Trondstadøyna, var han så sliten at han gikk inn til folket der for å hvile seg og få låne noen truger. Så dro han videre, men da han kom så langt at han kunne se lysene fra søstera si stue, satte han seg ned for å hvile. Der fant de ham sittende i snøen neste morgen, 17 april 1816, død. Han ble bare 51 år gammel.

Ola Kjellstad

Ola Knutsson Kjellstad ble født i 1738, og døde i 1814. Han var gift med Brit Ingebrigtsdatter Frøysa 1744, faren var Knut Olsson Ringdal og mora Anne Rasmusdatter Kirkhorn.

Ola Knutsson Kjellstad var en flink og intelligent kar, så begavet var han at den lokale presten "utpekte" ham til å bli skolelærer. Skolelærer ble han og var han, men bare i mange nok år til å bli fritatt fra militærtjeneste som var en lærers privilegium på den tida. Garden han bodde på - Skulebruket - fikk navnet sitt fra Ola. En av datterbarna som ble oppdratt av Ola, sa på sine eldre dager følgende om sin morfar: "Dæ va ein trauste mann mæ bokine dæ". I 1779 ble Ola tildelt en premie for si gode og framsynte gardsdrift.

Brit Frøysa 1744

Brit Ingebrigtsdatter Frøysa var født i 1744, og døde i 1810. Hun var gift med Ola Knutsson Kjellstad. Foreldre var Ingebrigt Halkilsson Korsbrekk og Guro Larsdatter Frøysa.

Ingebrigt og Guro

Ingebrigt Halkilsson Korsbrekk var gift med Guro Larsdatter Frøysa. Guro vet jeg så langt ikke noenting om, og det eneste jeg stort sett vet om Ingebrigt er at han ble født i 1706, døde i 1763, og at faren var Halkjell Olsson Korsbrekke.

Halkjell Korsbrekke

Halkjell Olsson Korsbrekke var født i 1671, og døde i 1745. Ifølge kildene giftet han seg først med datter til den forrige eieren av garden han bodde på, Jogarden, seinere ble han gift med Brit Ingebrigtsdatter. Jeg vet ikke om det var den først nevnte, eller om det var Brit som var mor til sønnen Ingebrigt. Navnet Brit går igjen nedover i slekta, sågar navnet Brit Ingebrigtsdatter finner vi igjen, så en del taler for at Brit var mor til Ingebrigt, men dette blir bare spekulasjon så lenge det ikke finnes sikre kilder.

Det finnes andre usikre historier om Halkjell, temaet i en av dem kjenner vi igjen i fortellinger fra andre kanter av verden, så sånn sett er det mulig at denne bare er et sagn, men altså: Halkjell ble innkalt til militærtjeneste i 1701, og ble en av leiesoldatene som Holland og England leiet av den dansk-norske kongen under Den Spanske Arvefølgekrigen (se Bakgrunnstoff Krig). Han reiste hjemmefra i 1701 og kjempet flere steder i Frankrike og Tyskland under ledelse av general Mareborough, John the Duke of Marlborough. Da krigen tok slutt i 1713, dro de fleste soldatene hjem, blant dem Halkjell. Han hadde giftet seg like før han dro i krigen, hadde vært borte i omlag 12 år, og kom hjem uventet. Da han gikk i land fra båten som hadde ført ham inn fjorden, og gikk over Jogardsbøen, traff han på ei ung jente. Han hilste på henne og spurte hva hun het. Da hun hadde fortalt ham det, spurte han henne etter farens navn. "Far min er Halkjell", svarte hun. "Men jeg har aldri sett ham, for han dro i krigen før jeg ble født, og jeg vet ikke om han er levende eller død." "Jeg er far din", sa Halkjell, og løftet henne opp.

Korsbrekke
Fra Korsbrekke, Hellesylt

Marte Jonsdatter

Marte (Marit) Jonsdatter ble født i 1776, og døde i 1862.

Marte var gift med Rasmus Olsen, men to år etter hans død giftet hun seg på nytt i 1818 med Jørgen fra Oterdalen. Hun var da 42 år gammel, og han var 29. Det er fortalt at Jørn var en dårlig far for stebarna sine. Marte måtte gjemme unna mat som hun i løyndom kunne gi til barna fordi Jørn ga dem så lite. Om høsten da barna var ute og hogget ved, hadde de ikke sko på beina, og de var altfor dårlig kledd, men de klaget aldri. "De ble alle store og sterke med alderen, og kloke og omsorgsfulle ble de også," forteller ei gammel kone.

×
OddvarHojem.com ⇒ Denne slektssida Bakgrunnstoff Menneskene Startside slekta Oddvar på Nettet